Yayas FAQ
U bevindt zich op onze FAQ pagina.
Heeft u vragen? En staan ze hier niet tussen, stuur ons een berichtje met uw vraag. Wij zullen deze zo snel als mogelijk beantwoorden en deze toevoegen aan onze FAQ pagina.
Ja, olijfolie is heel erg gezond! Het bevat enkelvoudig onverzadigde vetten en antioxidanten die kunnen helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte en het verminderen van het risico op hartaandoeningen. Olijfolie heeft een hoog gehalte vitamine E. Bovendien kan het ook ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Er worden verschillende onderzoeken gedaan op diverse universiteiten over de benefits van extra vierge olijfolie op de gezondheid.
Extra vierge olijfolie wordt geperst uit de eerste koude persing van de olijven en heeft een zeer lage zuurgraad en intense smaak. Vierge olijfolie heeft een hogere zuurgraad en is iets minder intens van smaak. Pure olijfolie is een mengsel van extra vierge en geraffineerde olie en heeft een neutrale smaak.
Is pure olijfolie hetzelfde als extra vierge olijfolie? Veel mensen denken van wel, maar dat is niet het geval. Hoewel beide soorten olijfolie vallen onder dezelfde categorie, zijn er belangrijke verschillen. Extra vierge olijfolie is namelijk de hoogste kwaliteit olijfolie en wordt verkregen door het mechanisch persen van verse olijven, zonder verdere raffinage. Dit resulteert in een olie die boordevol zit met antioxidanten en gezonde plantenstoffen.
Extra vierge olijfolie is de hoogste kwaliteit en wordt gemaakt van de eerste koude persing van verse olijven, zonder enige chemische behandeling. Het heeft een lage zuurgraad (minder dan 0,8%) en moet een intens fruitige smaak hebben. Het bevat veel antioxidanten, polyfenolen en heeft een laag gehalte aan verzadigde vetten.
Vierge olijfolie is ook gemaakt van de eerste persing van verse olijven, maar heeft een hogere zuurgraad dan extra vierge olijfolie (tot 2%). Het heeft een minder uitgesproken smaak dan extra vierge olijfolie en bevat minder antioxidanten.
Pure olijfolie, ook wel ‘gewone’ of ‘geraffineerde’ olijfolie genoemd, is een mengsel van geraffineerde olijfolie en extra vierge of vierge olijfolie. Pure olijfolie is een lagere kwaliteit olie dan extra vierge en vierge olijfolie en heeft een hogere zuurgraad en minder smaak en aroma. Het is een geraffineerde olie is, tijdens dit proces gaan de meeste gezonde stoffen verloren, waardoor deze olie minder gezond is. Weet dus wat je koopt en kies voor de beste kwaliteit: extra vierge olijfolie.
Olijfolie kan tot 18 maanden na de oogstdatum goed blijven als het op een koele, donkere plaats wordt bewaard en in een luchtdichte fles of container wordt bewaard.
Ja, olijfolie kan bederven als het niet op de juiste manier wordt bewaard of als het te oud is. Het kan ranzig worden en een onaangename smaak krijgen. Het is belangrijk om de olijfolie op een koele, donkere plaats te bewaren en regelmatig te controleren of het nog goed is.
Olijfolie moet worden bewaard op een koele, donkere plaats, zoals in een voorraadkast of in een kelder. Het moet ook worden bewaard in een luchtdichte fles of container om oxidatie te voorkomen. Zorg er ook voor dat de olijfolie niet wordt blootgesteld aan licht of warmte, aangezien dit de kwaliteit kan verminderen.
Extra vierge olijfolie wordt vaak vermeden in de keuken vanwege een paar hardnekkige mythes. Een veel voorkomende mythe is dat je er niet mee kunt koken. Maar dit is niet waar! In feite is extra vierge olijfolie een van de veiligste en meest stabiele oliën om mee te koken. Het heeft een hoog gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetten en antioxidanten, waardoor het zeer geschikt is voor alle soorten huishoudelijk koken – van frituren tot bakken en braden. Dus, de volgende keer dat je in de keuken staat, wees niet bang om extra vierge olijfolie te gebruiken!
Ja, olijfolie kan ook worden gebruikt voor huid- en haarverzorging. Het kan helpen bij het hydrateren van de huid en het haar of met wat zeezout gemengd om de huid te scrubben. Het kan ook worden gebruikt als een natuurlijke make-up remover.
De grootste producenten van olijfolie zijn Spanje, Italië en Griekenland. Andere belangrijke producenten zijn Tunesië, Turkije en Marokko.
Olijfolie wordt geproduceerd door het persen van olijven om de olie uit de vrucht te extraheren.
De eerste koude persing levert de hoogste kwaliteit olijfolie op, terwijl de tweede persing lagere kwaliteit olijfolie oplevert. De olijven worden eerst gewassen en gemalen tot een pasta. De pasta wordt vervolgens geperst om de olie te scheiden van de rest van de vrucht. De olie wordt vervolgens gefilterd om alle resterende deeltjes te verwijderen.
Als je op dieet bent, wil je misschien wel gezonder koken met minder calorieën. Maar betekent dit, dat je olijfolie volledig moet vermijden? Gelukkig is dat niet nodig, vooral niet als je extra vierge olijfolie (EVOO) gebruikt. Alle soorten olie bevatten dezelfde hoeveelheid kilojoules (calorieën) – ongeveer 681 kJ (163 calorieën) per 20 ml eetlepel.
Veel mensen denken dat olijfolie vol calorieën zit en het beter is om geen vetten te gebruiken bij het koken. Hoewel alle soorten olie dezelfde hoeveelheid calorieën bevatten, is extra vierge olijfolie wel de beste keuze als je wilt koken met minder calorieën. Extra vierge olijfolie bevat namelijk meer enkelvoudig onverzadigde vetzuren en antioxidanten dan andere oliën, wat betekent dat het beter bestand is tegen hoge temperaturen en minder snel oxideert. Dit maakt het een van de veiligste en meest stabiele oliën om mee te koken.
Dus als je gezonder wilt koken zonder afbreuk te doen aan smaak, kies dan voor extra vierge olijfolie. Het is niet alleen beter voor je gezondheid, het bevat ook minder calorieën dan je denkt!